Heb jij een eigen onderneming met bedrijfspand? Dan is het belangrijk dat je een sterk beveiligingsplan hebt en de juiste beveiligingsmaatregelen neemt om inbraak te voorkomen.
Dit kun je doen door een BORG-gecertificeerd bedrijf in te schakelen. Zij leggen professionele BORG beveiliging aan, waarna je een BORG-certificaat ontvangt waarmee je aantoont dat jouw pand volgens de normen en richtlijnen is beveiligd. Wat BORG inbraakbeveiliging precies is en hoe je aan zo’n certificaat komt, lees je in dit artikel.
BORG beveiliging: wat is dat?
Ruim 40% van de ondernemers krijgt te maken met inbraak of diefstal in hun bedrijfspand of gebouw. Daarom heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in 1994 het BORG-certificaat in het leven geroepen. Het BORG-certificaat is een schriftelijk bewijs van goede inbraakbeveiliging in particuliere en zakelijke gebouwen. In het document bevinden zich de beveiligingsmaatregelen die zijn genomen bij en in een pand, waarmee duidelijk wordt dat er alles aan gedaan is om inbraak te voorkomen. Zowel op organisatorisch, bouwkundig en elektronisch gebied.
De voordelen van BORG beveiliging
BORG beveiliging heeft meerdere voordelen. Uiteraard verklein je het risico op inbraak en diefstal in jouw kantoor, winkelpand of werkplaats en bescherm je hiermee jezelf en jouw medewerkers. Maar er is nog een voordeel: de BORG-certificering wordt voornamelijk aangevraagd met oog op de verzekering. Het document vormt namelijk het bewijs dat je de beveiliging van het pand goed op orde hebt, wat de kans op inbraak en bijkomende financiële schade voor de verzekeraar verkleint. Hierdoor kun je vaak een hoger bedrag verzekeren of zelfs een aantrekkelijke korting krijgen op de inboedel- of inventarisverzekering.
BORG beveiliging: werk voor specialisten
BORG beveiliging kun je alleen laten installeren door een BORG-gecertificeerd beveiligingsbedrijf. Zij zijn ook de enige die BORG-certificaten mogen uitgeven aan particulieren en ondernemingen. Deze beveiligingsbedrijven zijn aangesloten bij een certificatie-instelling en moeten aan de strenge eisen van de instelling voldoen. Zo worden ze beoordeeld op het adviseren, aanleggen en onderhouden van inbraakbeveiliging en worden er regelmatig steekproeven uitgevoerd ter controle. Daarnaast worden de bedrijfsprocessen en de deskundigheid van het personeel gecontroleerd.
Ook de certificatie-instellingen worden regelmatig beoordeeld en gecontroleerd, dit doet het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Zo blijft de kwaliteit van het BORG-keurmerk altijd gewaarborgd.
De werkwijze van een BORG beveiligingsbedrijf
Schakel je een gecertificeerd bedrijf voor BORG beveiliging in, dan bepalen zij eerst de inbraakgevoeligheid van het pand met behulp van het instrument Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI). Hierbij wordt onder andere gekeken naar de aantrekkelijkheid, de waarde en de opslagplaats van de goederen in het pand. Deze factoren bepalen samen de risicoklasse waarin jouw bedrijf valt. Die risicoklasse is de basis voor het type en de zwaarte van de beveiligingsmaatregelen.
Aan de hand van het vastgestelde risico maakt het beveiligingsbedrijf een beveiligingsplan en voeren ze de bouwkundige en elektronische maatregelen door. Denk aan de aanleg van een elektronische alarminstallatie, rolluiken en -hekken en inbraakwerend glas. Ook geven de experts advies over organisatorische maatregelen die je zelf kunt treffen, zoals goed sleutelbeheer, een vaste afsluitronde en gegevensbeveiliging.
Zijn alle zaken doorgevoerd? Dan ontvang je een BORG-certificaat. Deze is maximaal vijf jaar geldig. Je moet daarbij een onderhoudscontract afsluiten, waarbij de beveiligingsmaatregelen ieder jaar worden gecontroleerd. Een BORG-certificaat zonder onderhoudscontract is slechts één jaar geldig.
Gratis advies over BORG beveiliging
Wil je precies weten aan welke beveiligingsmaatregelen jouw bedrijfspand moet voldoen? Wat de kosten van BORG beveiliging zijn? Of heb je andere vragen? Stap dan naar een gecertificeerd beveiligingsbedrijf voor een vrijblijvend adviesgesprek.