Circulaire economie: betekenis en uitleg

In een circulaire economie worden gebruikte grondstoffen niet uitgeput, maar opnieuw ingezet voor productie of hergebruik. Een circulaire economie wordt ook wel kringloopeconomie genoemd en heeft als grootste voordeel dat er vrijwel geen restafval in bestaat. Lees in het artikel meer over de betekenis van een circulaire economie en hoe het precies werkt.

Wat is de circulaire economie?

Bij een circulaire economie is het basisprincipe dat alles hergebruikt wordt, waardoor er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Momenteel maken we in Nederland gebruik van een hergebruik economie waarbij slechts een deel van de grondstoffen opnieuw wordt gebruikt. Er zijn grote verschillen tussen een hergebruik economie en een circulaire economie. De belangrijkste verschillen op een rijtje:

  • Bij een circulaire economie worden er relatief weinig nieuwe grondstoffen gebruikt, terwijl er bij een hergebruik economie veel nieuwe grondstoffen nodig zijn.
  • Bijna alles wordt gerecycled in een circulaire economie. Bij een hergebruik economie is er minder recycling.
  • Een ander groot verschil is dat er bij een circulaire economie sprake is van bijna geen afval. In een hergebruik economie is er relatief veel restafval.

Waarom een circulaire economie?

De bevolking en de welvaart groeit wereldwijd met als gevolgen: meer vraag naar grondstoffen, hoeveelheid grondstoffen neemt sneller af en er wordt meer afval geproduceerd.

Een circulaire economie biedt oplossingen voor deze gevolgen. Zo zorgt circulair ondernemen voor minder gebruik van nieuwe grondstoffen en worden bestaande producten hergebruikt.

Wat zijn de voordelen van een circulaire economie?

  • Minder CO2-uitstoot
  • Veel minder afval
  • Minder import grondstoffen nodig
  • Groei van werkgelegenheid
  • Verbeterde leveringszekerheid van grondstoffen

Volledige circulaire economie in 2050

De doelstelling van Nederland is om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Om deze doelstelling te behalen is het belangrijk om zoveel mogelijk grondstoffen en producten te gaan hergebruiken. Door een goede afvalscheiding bestaat “afval” eigenlijk niet meer, omdat deze grondstoffen gerecycled kunnen worden. Alles wat we produceren en consumeren moet in een circulaire economie opnieuw gebruikt worden, in plaats van dat het wordt weggegooid. Verschillende afvalcontainers per afvalstroom zijn noodzakelijk om de grondstoffen opnieuw te kunnen gebruiken.

De eerste doelstelling van Nederland is om in 2030 maar liefst 50% minder gebruik te maken van primaire grondstoffen, zoals metalen, mineralen en fossielen. Dit is de eerste stap naar een volledig circulaire economie.

Ook interessant..

Meest populair