De wereld van drukwerk is er een die echte expertise vereist, zowel van vormgevers als van drukkers. Een kleine wijziging in je ontwerp of bestand kan ervoor zorgen dat je eindproduct er helemaal anders uit komt te zien. Drukwerk dat niet naar wens is, wordt vrijwel altijd ongebruikt weggegooid. Met wat extra aandacht voor je drukklare bestand voorkom je fouten en ongewenste resultaten in je drukwerk. In dit artikel geven we je tips voor de meest gemaakte fouten, zodat jij ze alvast voor kan zijn!
Tip 1: zet de lettertypen in je drukwerk om naar contouren
Iedere computer is standaard uitgerust met een aantal lettertypes. De meest voorkomende zijn bijvoorbeeld Arial, Times New Roman en Calibri. Maar wist je dat de lettertypen die je tot je beschikking hebt per systeem verschillen? En als je een lettertype in je drukwerk gebruikt dat niet standaard op een computer geïnstalleerd staat, is de kans zeer aanwezig dat een drukkerij of vormgever dit lettertype niet tot zijn beschikking heeft. Wat er dan gebeurt? Simpel: je zorgvuldig uitgekozen lettertype wordt vervangen door een standaard font dat het computersysteem wel kan lezen. En dan ziet je drukwerk er ineens heel anders uit.
Om zulke scenario’s voor te zijn, kun je het beste de teksten in je drukwerk omzetten naar contouren. Veel drukkerijen zullen je dan ook vragen om dit te doen om verschillen in lettertypes te voorkomen. In programma’s als Adobe InDesign kun je dit heel eenvoudig met een paar klikken regelen. Door je tekst om te zetten in outlines wordt je lettertype omgezet naar lijnen, die elk systeem kan lezen en elke printer herkent en er dan ook altijd hetzelfde uitziet.
Tip 2: zorg ervoor dat je drukwerk leesbaar is
Nu we het toch al over tekst hebben, laten we je dan meteen op weg helpen met het leesbaar houden van je drukwerk: zorg ervoor dat je niet te veel tekst op je drukwerk zet en dat het lettertype ook niet te klein uitvalt. Op een computer is het mogelijk om in te zoomen, maar in het echt kun je dat natuurlijk niet. Over het algemeen zijn teksten kleiner dan 6pt onleesbaar. Hoewel het afhankelijk is van het lettertype dat je gebruikt, wordt over het algemeen een font size tussen de 10pt en 12pt gebruikt.
Tip 3: voorkom korrelige afbeeldingen in je drukwerk
Om te voorkomen dat je korrelige of wazige afbeeldingen op je drukwerk krijgt, dien je ervoor te zorgen dat je afbeeldingen gebruikt die een hoge resolutie hebben. Des te hoger de resolutie, des te scherper de kwaliteit zal zijn. De resolutie wordt uitgedrukt in dpi, oftewel dots per inch. Dit geeft aan hoeveel inktpuntjes een afbeelding per inch heeft. Des te meer punten, des te preciezer de kleuren ingevuld kunnen worden. Normaliter wordt aangeraden om afbeeldingen te gebruiken die minimaal 300dpi hebben, maar dit kan verschillen per drukkerij en per drukwerk. Het kan dan ook voorkomen dat je drukkerij je erop zal wijzen als je een afbeelding gebruikt met een te lage dpi.
Tip 4: laat je drukwerk controleren voordat je het laat drukken
We snappen dat niet iedereen even thuis is in de wereld van drukwerk. Vormgevers en drukkerijen weten ook dat niet iedereen de vakjargon en technische aspecten begrijpt. Daarom kun je altijd aan de drukkerij vragen of zij je drukwerk even willen dubbelchecken op eventuele technische fouten. Wil je er zeker van zijn dat je drukwerk in één keer goed opgemaakt en drukklaar gemaakt wordt? Laat dan een professionele vormgever je drukwerk ontwikkelen. Daarmee weet je zeker dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan en dat je drukwerk er precies zo uitziet als je voor ogen had!