Als je een eigen bedrijf hebt met meerdere werknemers kan het altijd voorkomen dat er een medewerker niet meer kan werken. Wat te doen? Als werkgever kan je dit tot 12 jaar geld gaan kosten. Lees hier wat je kunt doen als jouw medewerker arbeidsongeschikt raakt.
WGA-hiaatverzekering
Wil je goed voorbereid zijn voor het geval dat jouw werknemer arbeidsongeschikt raakt? Sluit dan een WGA-hiaatverzekering af. Deze verzekering, de werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten verzekering, komt van pas als de werknemer voor meer dan 35% arbeidsongeschikt is. Hiermee kan je het inkomensverlies van je werknemer, bij langdurige ziekte, een groot deel opvangen. Als werkgever kan je deze collectief aanbieden aan je werknemers.
WIA Re-integratieservice
Als je in het bezit bent van een WGA-hiaatverzekering kan je ook gebruik maken van de WIA re-integratieservice. Met deze service ga je na uiterlijk 2 jaar kijken hoe en of je werknemer weer aan het werk kan. Mocht dit niet het geval zijn, zal uw werknemer doorstromen naar een IVA-uitkering. De IVA-uitkering, ook wel inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten, kan worden gebruikt indien de werknemer 20% van zijn of haar oude loon gaat verdienen of de werknemer niet beter word.
Wat moet je als werkgever zelf doen aan re-integratie?
Wanneer je werknemer arbeidsongeschikt is, word er van jou als werkgever verwacht dat je er alles aan doet om je werknemer zo snel mogelijk weer aan de slag te krijgen. Mocht dit niet het geval zijn kan het UWV jou een boete opleggen. Hierdoor mag je jouw werknemer niet ontslaan en ben je verplicht je werknemer nog een jaar langer door te betalen. Tijdens het re-integratietraject ben je als werkgever verantwoordelijk voor het opstellen van een plan van aan pak en deze bij te houden. Voor het opstellen van een plan van aanpak bekijk je de probleemanalyse. De probleemanalyse wordt opgesteld door de bedrijfsarts en vermeldt hoe groot de kans is op volledig herstel. In het plan zelf vermeld je het einddoel en wat er nodig is om dit te bereiken. Daarnaast neem je de afspraken en activiteiten van jouw en je werknemer hier in op en moet je minimaal 1 keer in de 6 weken met je werknemer samen komen.
Je werknemer kan niet meer werken, maar wat kan hier als werkgever aan doen? Zorg voor een WGA-hiaatverzekering, hiermee geef je je werknemers de kans deze collectief af te sluiten. Daarnaast helpt het hebben van een re-integratie WIA. Deze service helpt bij het re-integratieproces. Wees ook bewust van de eisen die aan jou als werknemer worden gesteld.