Ben jij geïnteresseerd in werken als schilder, dan ben je waarschijnlijk aan het kijken naar een bbl opleiding schilder. Net als met andere opleidingen is het belangrijk dat je goed onderzoek doet naar wat de opleiding precies inhoudt. Om dit makkelijker te maken, staan hieronder voor jou de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden.
Niveau van de schilder opleiding
Allereerst, heeft het niveau van je opleiding invloed op de functie die je gaat beoefenen als schilder. Met een niveau 1 opleiding ga je aan de slag als assisterend schilder. Op het moment dat je je niveau 2 opleiding afgerond hebt, mag je werken als schilder 2. In deze functie krijg je al zelfstandige opdrachten van de voorman van het project. Met niveau 3 en 4 kan je doorstuderen voor functies als specialist schilder en allround schilder. Dit zijn functies met veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheden als klantencontact en leidinggeven.
Stroming
Binnen het schildersvak zijn er meerdere stromen waarin je je kunt specialiseren. Ga je voor opleiding schilder, dan leer je alle vaardigheden die je nodig hebt om voor verschillende disciplines inzetbaar te zijn (nieuwbouw, onderhoud etc.). Je kan er ook voor kiezen om je te specialiseren tot glaszetter, de naam zegt het natuurlijk al. Vind jij het leuk om leiding te nemen en kan je het aan om veel verantwoordelijkheid te dragen? Dan is een specialisatie tot allround schilder of zelfs voorman misschien wel wat voor jou.
De voordelen van deze schilder opleiding
Allereerst doe je tijdens je opleiding gelijk werkervaring op. Als BBL student ben je werkzaam bij het leerbedrijf, waar je alle benodigde skills leert en ook een connectie krijgt met een bedrijf! Erg handig wanneer je gaat solliciteren op die vacatures schilder. Naast werkervaring is er nog een voordeel van werken bij een leerbedrijf, je krijgt namelijk direct salaris! Deze BBL-opleiding gaat hand in hand met baanzekerheid.