Stappenplan voor een doorstart na faillissement

Uiteraard hoop je het nooit mee te maken, maar een faillissement meemaken kan ook komen door onvoorziene omstandigheden. Veel bedrijven die al langere tijd bestaan of door familie is opgebouwd doen er alles aan om te proberen een doorstart te creëren na faillissement. Hieronder een stappenplan voor een doorstart na faillissement.

Maak een plan voor een doorstart

Maak spoedig een plan waarin je omschrijft wat de plannen voor je nieuwe bedrijf zijn. Wat de waarde van een eventueel pand of andere bezittingen zijn en welke delen je van het oude bedrijf wilt overnemen (activa). Zet dit allemaal zo gedetailleerd mogelijk op papier om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken.

Financiering

Zoek een zakenpartner of investeerder of ga een zakelijke lening aan (als dat mogelijk is) om het nieuwe bedrijf mee te financieren. Uiteraard is dit een belangrijke voorwaarde om te kunnen voldoen aan de eisen om een doorstart na een faillissement te kunnen maken.

Personeel

Je personeel wordt tijdens het faillissement betaald door het UWV. Heb je echter bepaalde medewerkers die je mee wilt nemen of wil je alle personeelsleden meenemen, zet dit dan op papier, zodat zij opnieuw een arbeidscontract kunnen krijgen.

Leverancierscontracten selecteren

Selecteer met welke leveranciers je door wilt gaan. Zijn er bepaalde leveranciers waar je een contract mee had, maar waar je niet mee door wilt gaan, dan kun je een selectie van leverancierscontracten noteren die je wilt behouden of nieuwe contracten mee af wil sluiten.

Onderhandel met de curator

Onderhandelen met de curator is ook een belangrijk onderdeel voor de mogelijkheid tot een doorstart. Onderhandel met de curator over het klantenbestand, activa, opdrachten in de nabije toekomst en voorraden of inventaris. Ook andere geïnteresseerde personen kunnen op het bedrijf bieden, maak daarom een gedegen en goed doordacht doorstartplan.

Nieuwe rechtspersoon

Een andere rechtspersoon is nodig voor een doorstart faillissement. Dit kan via de notaris en anders via een nieuwe inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Activa transactie

Als de onderhandeling met de curator succesvol is verlopen, dan gaan de onderdelen waar je over onderhandelt hebt, mee naar het nieuwe bedrijf. Hier kunnen schuldeisers dan ook niet meer aankomen en via deze weg kunnen zij ook geen schulden opeisen.

Ook interessant..

Meest populair