Wat een prettige werkplek is, ook qua ergonomie voor het lichaam is voor iedereen anders. Wel moet alles wat onderdeel is van je werkplek op de juiste manier ingesteld zijn. We weten dat een hele dag zitten niet goed is voor het lichaam. Echter, als een werkplek niet Arbo technisch is ingericht, kan dit wel degelijk klachten veroorzaken aan lijf en leden. Wil je klachten en verzuim voorkomen en inzetten op een duurzame inzetbaarheid van uw werknemers, neem dan onderstaande tips mee om hier zo optimaal mogelijk op in te kunnen spelen en te kunnen voorkomen dat personeel uit de roulatie is omdat er fysieke ongemakken ontstaan.
Tip 1. Bureaustoel
Een goede bureaustoel is onmisbaar en het is van belang dat minimaal de zitting hoogte, de rugleuning helling en de hoogte van de armleuning instelbaar zijn. Belangrijk hierbij is dat de voeten plat op de grond kunnen en het bovenbeen horizontaal staat. Daarnaast moet de zitting de bovenbenen goed ondersteunen. Er moet ook tussen de zitting en de knieholte een handbreedte vrij zijn om goed rechtop te kunnen zitten.
Tip 2. Bureau
Wat het meest ideaal is, is een in hoogte verstelbaar bureau, dat heeft zeker de voorkeur. Indien dit te prijzig wordt, is het goed te kijken naar een in hoogte verstelbare voetensteun om op die manier een optimale zithouding te garanderen. Hierbij is het belangrijk dat die voetensteun zo in te stellen is, dat de stand van de benen hetzelfde is als bij een optimale instelling van de stoel met de voeten op de grond.
Tip 3. Beeldscherm
Een goede werkplek heeft een beeldscherm dat recht voor de medewerker geplaatst dient te worden. Hierbij moet er rekening mee gehouden worden dat de bovenkant van het beeldscherm op ooghoogte valt en dat er anders een houder ondergeschoven wordt, zodat de hoogte verstelbaar is. Zorg er daarnaast voor dat je de muis niet te ver van het toetsenbord houdt en schuif hiermee vanuit de elleboog en/of onderarm.
Tip 4. Algemene tips
Zit niet hele dagen achter het bureau, maar zorg voor voldoende afwisseling, lop zo nu en dan een stukje en ontspan af en toe. Wees er altijd van bewust dat er vaak gewerkt wordt met gespannen ouders, ontspannen ouders zijn veel prettiger.
Tip 5. Risico’s
Een niet goed ingestelde werkplek op kantoor is één van de arbeidsrisico’s op kantoor. Let ook op de beeldschermtijd. Wij kijken per dag, op het werk én thuis, bijna net zoveel naar beeldschermen als dat we slapen. Dit is ook een belangrijke bron van klachten als hoofdpijn en last aan armen en nek. Klachten die uiteindelijk kunnen leiden tot (langdurig) verzuim. Een ergocoach kan je helpen met het instellen van de beeldschermwerkplek..
Werkplekonderzoek
Je kunt altijd advies aanvragen of een Arbo technisch onderzoek laten uitvoeren. Op basis van dit onderzoek ontvang je een gericht advies voor het verbeteren van de ergonomie van je werksituatie. Met als gevolg de klachten en het verzuim bij uw werknemers terugdringen en bijdragen aan een goede productiviteit van en een verhoogde tevredenheid bij uw werknemers.