Pas op voor deze veel voorkomende valkuilen van thuiswerken

Sinds onze overheid een oproep deed om, indien mogelijk, zo veel mogelijk thuis te werken heeft werkend Nederland hier in grote getalen gehoor aan gegeven. Met name in de eerste weken na de oproep was dit duidelijk terug te zien in onder andere de afnemende files en minder drukte in het openbaar vervoer. Ook op individuele schaal zijn de verschillen ten opzichte van de oude situatie voor de groep thuiswerkers merkbaar.

Voordelen van thuiswerken

Tijd die voorheen opging aan het forensen kan nu worden gebruikt voor een langere nachtrust, het halen en brengen van kinderen naar school of het bereiden van een gezonde maaltijd in plaats van een ongezonde snelle hap. Daarnaast heeft thuiswerken gezorgd voor een hogere tevredenheid en gemotiveerder personeel.

Ook werkgevers zien voordelen van personeel dat vanuit huis werkt en niet in de minste plaats vanwege een flinke kostenbesparing. De benodigde kantoorruimte kan flink omlaag wanneer personeel dat gebruik maakt van de beschikbare kantoor voorzieningen elkaar afwisselt. Tevens heeft thuiswerken geresulteerd in een lager ziekteverzuim onder de groep thuiswerkers. Hierdoor is het waarschijnlijk dat ook in de toekomst thuiswerken een populaire optie zal blijven.

Niet alleen maar positieve geluiden

Naast bovenstaande voordelen komen er ook steeds vaker, al dan niet onvoorziene, nadelen van thuiswerken aan het licht. Mensen zijn sociale dieren en contact met collega’s kan hierbij als welkome ervaring gezien worden. Het gebrek aan collega’s zorgt aan de ene kant voor minder afleiding, wat zorgt voor een hogere mate van concentratie en productiviteit. Maar, aan de andere kant kan dit er ook toe leiden dat werknemers minder binding met het bedrijf ontwikkelen. Niet voor niets wordt er door werkgevers steeds meer geld geïnvesteerd in teamuitjes en dergelijke om binding met het bedrijf en collega’s te bevorderen en aan de sociale behoeften van werknemers te voldoen.

Een ander nadeel is dat de kwaliteit van de thuiswerkplek in veel gevallen ergonomisch niet voldoet aan de huidige maatstaven. Een slecht ingerichte thuiswerkplek ligt ten grondslag aan uiteenlopende fysieke problemen. Een veel voorkomend probleem is een gebrek aan beweging, een verkeerde hoogte van het bureaublad en/of beeldscherm.

Hoe voorkom je lichamelijke klachten van het thuiswerken eenvoudig?

Thuis hebben we vaak niet de ergonomische werkplek zoals we gewend zijn op ons werk. Daarom is het  belangrijk dat we thuis bij afwezigheid van een ideale ergonomische werkplek, goed op onze werkhouding letten. Veronachtzamen we dat dan is de kans groot dat we fysieke klachten ontwikkelen. In de thuissituatie werken we doorgaans met laptops  aan een te lage of te hoge tafel, op een stoel met een vaste, onbeweeglijke zitting. Met als gevolg dat we aan het einde van een lange werkdag stijf opstaan met mogelijk de eerste tekenen van nek- en rugklachten.

Wat heb je minimaal nodig?

Een dynamisch bureaustoel, een in hoogte verstelbaar bureau en eventueel bij RSI-klachten bijvoorbeeld een staande muis.
Met een dynamische bureaustoel bedoelen we een ergonomische bureaustoel die het vermogen in zich heeft om mee te bewegen met iedere beweging van het lichaam. Hierdoor worden de drukpunten in de wervelkolom tijdens het bureauwerk voortdurend verlegd waardoor de rug, na een hele dag zittend werk, niet is vast gaan zitten.

Een in hoogte verstelbaar bureau is belangrijk om de juiste hoogte van het tafelblad te kunnen instellen. Het tafelblad heeft de juiste hoogte als je je armen in een rechte hoek op het tafelblad kunt leggen met afhangende schouders. Kies je voor een zit-sta bureau dan heb je ook nog de mogelijkheid het zittend en staand werk af te wisselen. Dit zorgt voor nog meer beweging, concentratie tijdens het werk en nog meer werkplezier.

Kortom een thuiswerkplek met een dynamische ergonomische stoel en een zit-sta bureau maakt het mogelijk probleemloos thuis te werken. Regelmatig thuiswerken is eigenlijk al niet meer weg te denken als je alle voordelen in ogenschouw neemt.

Ook interessant..

Meest populair