Wanneer is gehoorbescherming verplicht op de werkvloer?

Het wordt een steeds belangrijker onderwerp op de werkvloer, gelukkig maar! Je gehoor is namelijk heel erg belangrijk en was jarenlang een ondergeschoven kindje op veiligheidsgebied binnen bedrijven. Binnen diverse bedrijven komen werknemers dagelijks in aanraking met (harde) geluiden zonder de juiste (of zelfs geen) gehoorbescherming. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg maatregelen die getroffen kunnen en moeten worden om gehoorbeschadigingen te voorkomen. Hieronder meer informatie over wanneer gehoorbescherming verplicht is op de werkvloer.

Wat zegt de ARBO?

Binnen de ARBO wet staat beschreven dat werkgevers verplicht zijn om hun werknemers van gehoorbescherming te voorzien als de gemiddelde hoeveelheid decibel per dag rond de 80 decibel ligt. De ARBO wet is de arbeidsomstandighedenwet die ervoor moet zorgen dat elke werknemer veilig zijn of haar werk uit kan voeren, indien nodig met de juiste bescherming op het gebied van veiligheid. Of de werknemer deze gebruikt is eigen verantwoordelijkheid. Komt dit geluidsniveau boven de 83 decibel? Dan dient minimaal de helft van de dag verplicht met gehoorbescherming gewerkt te worden. Komt dit geluidsniveau boven de 85 decibel uit, dan dient de werknemer de gehele dag gebruik te maken van gehoorbescherming.

Hoe kun je het geluidsniveau meten?

Het geluidsniveau in decibel kun je eenvoudig meten met een decibelmeter. Zo kun je direct zien of er extra maatregelen op het gebied van gehoorbescherming voor personeel nodig is. Dit is verplicht boven de 80 decibel. Deze decibelmeter is eenvoudig online verkrijgbaar via diverse aanbieders. Kies wel voor een professionele decibelmeter, om er zeker van te zijn dat de meter de decibellen op een precieze manier weergeeft.

Gevolgen (langdurige) blootstelling aan te hard geluid

De gevolgen van lang- of kortdurende blootstelling aan te hard geluid kunnen onder andere slechthorendheid, oorsuizen of andere nare gevolgen hebben. Als je hier eenmaal last van hebt, is de schade al aangericht en is dit onomkeerbaar. Zorg daarom ook ten alle tijden voor goede gehoorbescherming om dit tegen te gaan en je gehoor te beschermen.

Gehoorbescherming op maat

Om je personeel te beschermen tegen harde geluiden op de werkvloer, kun je voor elk personeelslid op maat gemaakte oordoppen laten maken bij een audicien. Je noemt dit ook wel otoplastieken. Deze otoplastieken worden op maat gemaakt door een mal met vloeibaar was in het oor te gieten en dit uit te laten harden. Zo weet je zeker dat jouw werknemers optimaal beschermd zijn tegen (te) harde geluiden.

Wanneer weet je of geluid boven de 80 dB uitkomt?

Behalve door het te meten met een decibelmeter, kun je ook aanhouden dat, als een gesprek op afstand voeren niet mogelijk is door de bijgeluiden, je ervan uit kunt gaan dat het omgevingsgeluid rond of boven de 80 decibel ligt. Om te voorkomen dat je gehoorschade oploopt, kun je daarom bij Audinc oordoppen op maat aan laten meten. Vaak zal een werkgever bereid zijn om deze op maat gemaakte oordoppen te vergoeden of deze zelf voor je aan te schaffen. Het is tenslotte ook in het belang van de werkgever dat jij op een fijne manier je werk uit kunt voeren en je optimaal beschermd voelt op de werkvloer.

Ook interessant..

Meest populair