Wat is flexwerker?

0
1016
wat is een flexwerker

Er zijn tegenwoordig erg veel flexwerkers in ons land en het worden er steeds meer. Wanneer je een flexwerker bent, heb je geen vast contract en dus een grotere kans om je baan te verliezen. Je bent dus nooit zeker van werk. Bedrijven hebben deze flexwerkers juist extra hard nodig en huren daarom deze in.

Flexwerken uitgelegd

Het zit eigenlijk al in de naam. Flexwerk is namelijk een flexibele vorm van werken voor zowel de werkgever als de werknemer. Er zijn verschillende vormen van flexwerk. Denk bijvoorbeeld aan een uitzendkracht, een oproepkracht, een vakantiekracht of wanneer je werkzaam bent via een detacheringsbureau. Je hebt als flexwerker geen vaste werkplek of contract, maar je hoeft je geen zorgen te maken dat je misbruikt wordt. Er is namelijk een wet ‘Wet Flexibiliteit en zekerheid’ waar al het flexwerk dat je doet onder valt. Flexwerkers lijken eigenlijk wel een beetje op zzp’ers. Ze zijn namelijk niet zeker van werk en hebben regelmatig een andere opdrachtgever. Maar een flexwerker krijgt wel een contract en hoeft niet zelf voor zijn of haar pensioen te zorgen.

Een flexwerker heeft dus geen vast contract en vaak ook geen vaste uren. Het kan ook zijn dat je voor een tijdelijke periode aan wordt genomen of dat je werkt als uitzendkracht. Ook zijn er flexwerkers die werken als oproep- of invalkracht. Denk bijvoorbeeld aan een onderwijzer die invalt op een basisschool wanneer de vaste leerkracht ziek is. Het kan wel zo zijn dat je uitzicht hebt op een vast contract wanneer je lange tijd flexwerk doet voor hetzelfde bedrijf. Ook wanneer je een nul-urencontract hebt, ben je een flexwerker.

Voorbeelden flexwerk

Je wordt dus flexwerker wanneer er geen baanzekerheid voor je is. Het nadeel hiervan is dat je ook minder inkomenszekerheid hebt. Neem het voorbeeld over het invallen op een basisschool nog eens. Wanneer er geen leraren ziek zijn, is er dus ook geen werk voor een invalkracht. Ook in de zorg heb je flexwerkers. Ook wanneer je voor een uitzendbureau werkt, ben je een flexwerker. Wanneer je langer voor hetzelfde bedrijf werkt als flexwerker, krijg je ook meer rechten en op een bepaald dienstverband. Dit is wel pas wanneer je 78 werken hebt gewerkt voor hetzelfde bedrijf. Er mag dan geen onderbreking van 26 weken in zitten. Als bedrijf zijnde moet je dus je flexwerker op een gegeven moment meer zekerheid gaan bieden. Op deze manier kunnen bedrijven geen misbruik maken van flexwerkers.