We kunnen het zelf amper bijhouden: de digitale wereld gaat als een raket! Consumenten besteden steeds meer tijd online en we googelen eerst een bedrijf voordat we besluiten om er fysiek een bezoekje aan te brengen. Er zijn nog maar weinig bedrijven die zich staande houden zonder een online winkel zoals bijvoorbeeld de kaasboer, de schoenmaker of de buurtsupermarkt. Het is van belang om zowel fysiek als digitaal aanwezig te zijn. Je kunt zelf verdiepen in het maken van een website of een website laten maken door professionals. WordPress is de marktleider als het gaat om websites bouwen en te onderhouden.
In dit artikel lees je wat WordPress is en hoe het nu precies werkt.
WordPress: wat is het?
Laten we beginnen met het beantwoorden wat WordPress nu eigenlijk inhoudt. Zoals we hierboven al kort hebben beschreven is het een systeem waarmee je websites kunt bouwen en onderhouden. Het bouwen én onderhouden gebeurt met een Content Management Systeem (CMS). Door middel van dit CMS kun je eenvoudig websites, webshops of blogs beheren. Eenvoudig wil niet betekenen dat iedereen in een handomdraai een perfecte website kan maken, want je moet wel kennis hebben van je klant en weten waar de klant naar op zoek is. Binnen WordPress zijn er drie variabelen waarmee je kunt variëren en waardoor je dus zelf een unieke uitstraling kunt creëren. Dit zijn thema’s, plug-ins en widgets.
Gebruiksvriendelijk en laagdrempelig
Ondanks dat veel mensen twijfelen aan hun eigen capaciteit, is het zeker mogelijk om zelf een website te bouwen. WordPress kent een gebruiksvriendelijk CMS, waardoor je via een dashboard via de voorkant eenvoudig berichten en pagina’s kunt aanpassen. Met behulp van thema’s, plug-ins en widgets kun je je website je eigen draai geven. Thema’s zijn bijvoorbeeld voorgeprogrammeerde designs om je website vorm te geven. Verschillende vormgevers hebben templates gemaakt met verschillende lay-out, kleuren en structuur om het voor jouw net wat makkelijker te maken. Naast thema’s kent WordPress ook plug-ins. Dit zijn extra software die je kunt toevoegen aan de website om meer functionaliteiten toe te voegen. Zo zijn er wel meer dan 50.000 plug-ins beschikbaar! Widgets zijn daarentegen wel iets ingewikkelder en zijn vergelijkbaar met plug-ins. Dit zijn namelijk ook stukjes code, maar deze worden altijd op een specifieke plek op je website geplaatst. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een widget voor een link naar je Social Media Kanalen of een link naar een whitepaper of aanvraagformulier.
Hoe werkt WordPress precies?
De basis informatie over een WordPress website hebben we je nu gegeven. Maar, hoe werkt WordPress nu eigenlijk? Hierin zijn vier belangrijke aspecten te onderscheiden, namelijk je domeinnaam, thema, hosting en de prijs. Elke website begint met een domeinnaam waarbij de gratis versie van WordPress vaak eindigt op “.wordpress.com”. Wanneer je betaald voor je account kun je vaak ook een aangepast domein of bestaande domein koppelen. Vervolgens ga je op zoek naar een specifiek thema voor je website, de zogeheten lay-out. Bij WordPress kun je er daarnaast ook voor kiezen om of zelf je website te hosten of je kunt een hosting provider kiezen voor het bouwen van je website. Dit houdt simpel gezegd in dat je een stukje ruimte webruimte huurt op een server waarop de bestanden staan opgeslagen die jouw website vormen. Tenslotte moet je een keuze maken met welke investering je de website wilt bouwen. Je hebt een gratis versie van WordPress, maar wanneer je meer keuze wilt hebben in thema’s en plug-ins kun je kiezen voor betaalde versies met meer mogelijkheden. Succes met het bouwen van jouw eigen WordPress website!