Wie is er aansprakelijk als je bent gevallen op de werkvloer?

Je bent gevallen op de werkvloer. De vloer was net iets te nat gedweild, je struikelde over een product dat van een stelling was gevallen of je viel van een ladder toen je een lamp wilde vervangen. Je bent hierdoor gewond geraakt. Is jouw werkgever dan aansprakelijk te stellen voor jouw letselschade?

Gevallen op de werkvloer

Je gaat iedere dag fluitend naar jouw werk. De meeste dagen verlopen vlekkeloos. Helaas is vandaag niet zo’n dag. In de ochtend lijkt alles nog normaal te verlopen, totdat je opeens languit op de vloer ligt. Je bent gevallen en gewond geraakt. In de meeste gevallen is jouw werkgever dan aansprakelijk te stellen voor jouw letselschade. Hoe zit dat dan precies?

Jouw werkgever moet alles doen om een bedrijfsongeval te voorkomen. De werkplek waar u iedere dag naartoe gaat, moet dus veilig en gezond zijn. Om het veilig te houden, moet uw werkgever onder andere:

  • Instructies geven over hoe je jouw werkzaamheden moet doen
  • De machines waarmee je werkt regelmatig laten controleren
  • Beschermingsmiddelen aanreiken zoals een helm
  • Waarschuwen voor de mogelijke gevaren op de werkvloer
  • Toezicht houden op de werkzaamheden

Jouw werkgever moet daarnaast ook een toereikende ongevallenverzekering afsluiten. Als je dan onverhoopt het slachtoffer wordt van een ongeval tijdens werktijd, kan daarmee al jouw schade worden vergoed. Dit valt onder de zorgplicht van jouw werkgever.

Gevallen door fout van collega

Stel dat je bent gevallen door de fout van een collega. Jouw collega heeft de vloer iets te nat gedweild en geen bordje neergezet als waarschuwing. Je glijdt uit, waardoor je jouw been breekt. Zelfs in deze situatie is jouw werkgever aansprakelijk te stellen voor jouw letselschade. Tijdens werktijd valt jouw collega namelijk onder de verantwoordelijkheid van jouw werkgever. Jouw werkgever is daarom ook verantwoordelijk voor de fouten die jouw collega maakt.

Iedere werknemer heeft recht op schadevergoeding

Als jouw werkgever aansprakelijk is te stellen voor jouw letselschade, heb je recht op schadevergoeding. Dit geldt voor iedere werknemer. Het is hierbij niet van belang of je een vast of tijdelijk contract heeft, of dat je bij het bedrijf aan het werk bent als vaste medewerker, stagiair of uitzendkracht.

Stappenplan na ongeval op de werkvloer

Nadat je bent gevallen en gewond bent geraakt, is het belangrijk dat je:

  1. Aan jouw collega’s vraagt of ze een verklaring willen afleggen over wat er is gebeurd.
  2. Foto’s maakt van jouw verwondingen.
  3. Jouw werkgever op de hoogte brengt van het ongeval.
  4. Naar een arts gaat om jouw verwondingen te laten controleren.
  5. Jouw schade bijhoudt vanaf de dag van het ongeluk.
  6. Met alle informatie die je hierdoor verzamelt, kunt je jouw werkgever aansprakelijk laten stellen voor jouw letselschade.

Hoe stelt je jouw werkgever aansprakelijk?

Je weet nu dat je in de meeste gevallen recht heeft op schadevergoeding. Je kunt jouw werkgever nu zelf aansprakelijk stellen of juridische hulp inschakelen. Je hebt recht op gratis juridische hulp na een bedrijfsongeval, omdat de verzekeraar van jouw werkgever de buitengerechtelijke kosten moet vergoeden.

Veel slachtoffers vinden het daarnaast ook moeilijk om hun werkgever aansprakelijk te stellen voor hun letselschade. Dat is begrijpelijk. Je wilt natuurlijk dat de relatie tussen jou en jouw werkgever goed blijft. Daarom kan het fijn zijn om de hulp in te schakelen van een ervaren letselschadebureau. Zoek altijd naar een letselschadebureau als JBL&G dat veel ervaring heeft met het behandelen van letselschadezaken omtrent arbeidsongevallen.
Jouw persoonlijke jurist zorgt er dan voor dat je de schadevergoeding krijgt waar je recht op heeft. Het grootste voordeel is natuurlijk dat de emoties dan niet hoog kunnen oplopen, waardoor je na jouw herstelperiode weer met plezier aan het werk kunt gaan.

Ook interessant..

Meest populair